Genel Bilgiler

Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2010 yılında kurulmuş, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında bünyesindeki Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümüne 40 öğrenci alarak aktif bir birim konumuna gelmiştir.
Fiziki alt yapısı ile birlikte akademik kadrosunu da kısa zamanda güçlendiren yüksekokulumuz, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibari ile 33 kız, 92 erkek toplamda 125 öğrenci öğrenim görmektedir.  

Spor Yöneticiliği Bölümünde ise ikinci öğretim dâhil olmak üzere 77 kız, 156 erkek toplamda 233 öğrenci öğrenim görmektedir. Tüm bölümler dâhil öğrenci sayımız ise 358’dir. 

Antrenörlük Eğitimi Bölümü ilk olarak 2022-2023 akademik yılında 30 öğrenci alınarak eğitim hayatına başlamıştır. Antrenörlük Eğitimi programında 7 spor branşında uzmanlık eğitimi verilmektedir. Uzmanlık alan branşları şu şekildedir; Atletizm, Basketbol, Cimnastik (Artistik), Güreş, Futbol, Tenis, Yüzme 

 
  1. ÖĞRETİM ELEMANI YETERLİLİKLERİ
Öğretim Üyesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Antrenörlük Bölümü Spor Yöneticiliği Bölümü Toplam
Doçent 3 1 2 6
Dr. öğr. Üyesi 2 3 2 7
Öğretim Görevlisi 1 1 1 3
Arş. Görev 1 1 1 3
 

Ardahan ilinde kış aylarının oldukça çetin geçmesi dezavantajların yanında özelikle kış turizminde oldukça mesafe kat etmiştir. Bunun yanı sıra Kafkasya bölgesinde bulunmamız geleneksel oyunların devamlılığını yitirmemiştir. Ardahan ilinde genel olarak dağcılık, kayak (alp disiplini, kayaklı koşu), trekking (dağ yürüyüşü), kano, rahvan at yarışı, atlı cirit, atlı okçuluk, bisiklet, golf, okçuluk, karda güreş, buz hokeyi, buz pateni, halk oyunları, oryantiring gibi oyunların sürdürülebilirliğinde her sene üstüne koyarak ilerleyen yerli ve yabancı turistlerin de artışı eklenerek gerek ilimize gerekse üniversitemize avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda Ardahan ilinin Gürcistan’a oradan da Kafkasya ya bağlanan Türközü ve Aktaş sınır kapılarının açık olması ülkeler arası koordinasyonu sağlamada, öğrenci değişimleri de eklenerek üniversite öğrencilerinin vizyonunu bir o kadar artırmaktadır.

Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) kuruluş kararı, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), maliye ve milli eğitim bakanlığı ve ardından bakanlar kurulunun olumlu kararlarından sonra 10 Haziran 2010 tarihi itibari ile resmî gazetede yayınlanarak üniversitemiz bünyesindeki Eğitim- Öğretim birimleri arasında yerini almıştır. O tarihten itibaren nitelik ve nicelik olarak gün be gün gelişimine devam eden birimimiz, spor eğitiminin çağa uygun şartlarda yürütülmesi maksadı ile “Spor Bilimleri Fakültesi” olmanın eşiğindedir.

Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu gerekli alt yapı ve üst yapı yatırımlarına devam etmektedir. Derslik binası içerisinde yer alan 8 adet derslik bulunmaktadır. Çok amaçlı spor salonu içerisinde 1 adet normal derslik, 1 adet spor sakatlıkları ve masaj dersliği bulunmaktadır. BESYO müfredatında yer alan uygulama dersleri için 1 adet bağımsız ve BESYO’ya ait çok amaçlı spor salonu bulunmaktadır ve dersler bu salonda işlenmektedir. Ayrıca kampüs alanımız içinde bulunan Ömer Halisdemir spor kompleksi içinde bulunan spor alanları da BESYO tarafından kullanılmaktadır. Uygulamalı dersler için gerekli olan araç gereç ve malzemeler de BESYO envanterinde yer almakta ve dersler için gerekli niteliklere sahiptir.
 
  1. UYGULAMALI SPOR TESİSİ, DERSLİK VE DİĞER ALANLARA AİT YETERLİLİKLER
Yüksekokulumuz eğitim ve öğretim faaliyetlerini ağırlıklı olarak Yenisey Kampüsü içindeki üniversitemize ait tesislerde yürütmektedir.  Bunun dışında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencileri öğretmenlik uygulamalarını Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yürütürken, Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencileri yöneticilik uygulamalarını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Ardahan’da bulunan tesislerinde gerçekleştirmektedirler. Öğrencilerimiz kış sporları için Ardahan şehir merkezine 10 km uzaklıktaki Yalnızçam Kayak Tesislerini, güreş için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün tesislerini kullanmaktadır. Ardahan İli doğa sporlarına uygunluk açısından çok değerleri bir coğrafyaya sahip olup, ormanları yayları, dağları tüm doğa sporları uygulamaları için elverişlidir. Üniversitemize ait tesisler Tablo1’de listelenmiştir. Futbol ve Atletizm sahası yapımı için  Gençlik Spor Bakanlığı ile protokol imzalanmıştır, saha proje aşamasındadır.
Tablo 1. Üniversitemize ait tesis ve alanlar
Tesisler Tesis Alanı (m2)
Futbol ve atletizm sahası (Cim Saha) Proje aşamasında
Çok amaçlı spor salonu        1000
Ömer Halisdemir Spor salonu 9363
Fitness ve kondisyon salonu          100
Yarı olimpik yüzme havuzu          625
Golf sahası      84000
Step , Plates, Dans ve ritim salonu          100
Boks salonu                    125
Halı saha tesisi 1100
Spor sakatlıkları ve masaj dersliği 87
Bowling salonu 500
Açık alan spor tesisleri (basketbol, tenis, voleybol) 520
İdari bina 280
Araştırma laboratuvarı 60
Sinema salonu 80
Derslikler 1000
Toplam